Nebudeme si nalhávat, že mnozí k nim zrovna nepřilnuli a jejich chuťové pohárky připomněly dávné dětství. Ve školních jídelnách, ale i našich babiček, jsme mohli často vidět zavařené skleničky s kousky dýně. Prý chuťově byly jako ananas. Dnes již víme, že do ananasu měly hodně daleko, stejně tak jejich využití v kuchyni bylo podceňováno. Naštěstí se doba hodně změnila a z dýní se začaly vytvářet skvělé pokrmy a moučníky. V Anglii z nich dokonce dělají dýňové máslo.
Využít se dají i semínka. Ale pozor, raději je nikdy nesázejte, abyste nebyli překvapeni, co vám vlastně vyrostlo, jako jedna zahradnice, která vypěstovala neuvěřitelné plody . Zároveň to byla taková škola života, jako u všeho. Celý náš život se učíme nové věci a zdokonalujeme se z našeho poznání.
Semínka nevyhazujeme
Z dýní je třeba před tepelnou úpravou odstranit semínka, ale nemusíme je vyhazovat, to by byla velká škoda. Když je pěkně očistíme od dužiny a usušíme na sluníčku, v troubě nebo v sušičce potravin, získáme výbornou pochoutku. Pokud nastavíme zhruba teplotu na 80°C tak za hodinku budou připravena k dalšímu použití. Stačí trochu soli a můžeme chroupat, přidat do salátů nebo i do polévek. Pokud je nebudeme solit, tak určitě využijeme jejich léčivé účinky v daleko vyšší míře. Semínka totiž obsahují nejvíce zinku ze všech rostlinných zdrojů, ten má protizánětlivé a hojivé účinky. Nalezneme v nich i nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Jsou vhodným doplňkem stravy. Je dokonce zajímavé, že se doporučují například i při ekzémech a jiných kožních potížích. Uplatnění naleznou při nadýmání nebo úpravě činnosti střev. Posilují imunitu, zatočí se zánětem močového měchýře a přináší pomoc i při kardiovaskulárním onemocnění.
Pěstujeme dýně
Jsou skutečně nenáročné a snadno se pěstují. Můžeme vypěstovat hned několik druhů, ovšem nejznámější je hokaido. Pak se setkáme s muškátovou, máslovou, špagetovou dýní a mnoha dalšími druhy. Jen je lepší si zakoupit semínka v originální podobě a nikdy nepoužívat svoje vlastní z předešlé úrody.